به گزارش مرکزکده به نقل از ایلنا:
سقف وافل از جمله سقفهای بتنی با ظاهری زیبا و کاربردی محسوب میشود که به علت مزایای گستردهای که دارد، در معماری و ساختوساز محوبیت بسیار زیادی به دست آورده است. این سقف در انواع مختلف با مزایا و معایب مخصوص به خود ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرند. شناخت مزایا و معایب سقف وافل میتواند در انتخاب درست و هوشمندانه به ما کمک شایانی نماید؛ از این رو اگر تمایل دارید که در رابطه با سقف وافل و مزایا و معایب آن اطلاعات بیشتری به دست آورید، از شما دعوت میکنیم که تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
مزایا و معایب سقف وافل که پیش از ساخت باید بدانید
سقف وافل از جمله سقفهای بتنی با ظاهری زیبا و کاربردی محسوب میشود که به علت مزایای گستردهای که دارد، در معماری و ساختوساز محوبیت بسیار زیادی به دست آورده است. این سقف در انواع مختلف با مزایا و معایب مخصوص به خود ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرند. شناخت مزایا و معایب سقف وافل میتواند در انتخاب درست و هوشمندانه به ما کمک شایانی نماید؛ از این رو اگر تمایل دارید که در رابطه با سقف وافل و مزایا و معایب آن اطلاعات بیشتری به دست آورید، از شما دعوت میکنیم که تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
مزایای سقف وافل
آشنایی با مزایا و معایب سقف وافل به شما کمک خواهد کرد تا در زمان انتخاب سیستم سنتی یا وافل، بتوانید بهترین گزینه را انتخاب نمایید. مزایای سقف وافل به شرح زیر هستند:
۱. کاهش تعداد ستونها و امکان طراحی دهانههای بلندتر
از جمله موارد مهم در طراحی معماری مدرن، طراحی و ساخت فضاهای بزرگ با استفاده از کمترین میزان ستون است. حفرههای منظمی که در سقف وافل وجود دارند، باعث شده تا استفاده از بتن ناکارآمد تا حد چشمگیری کمتر شود. این موضوع منجر به کاهش وزن سقف وافل خواهد شد. وزنی که در اثر بتن ناکارآمد به سازه اعمال میگردد، وزن مرده است. سقف وافل میتواند این وزن اضافی را از بین ببرد. سقفهای وافل دارای سختی خمشی قابل توجهی هستند و توانایی پوشش دهانههای بزرگتر و همچنین کنسولهای بلندتر را خواهند داشت.
۲. امکان تعبیه بازشوهای بزرگ و جانمایی نامنظم ستونها
یکی دیگر از مزایای سقف وافل در مقایسه با سیستمهای سنتی این بوده که لزومی برای ستونگذاری منظم نخواهد داشت و علت آن هم به عدم وجود تیرچه پیشساخته، یکپارچگی اجرای سقف وافل و حذف تیرهای میانی بر میگردد. سقف وافل در جانمایی ستونها انعطافپذیری بسیار بالایی از خود نشان میدهد؛ به همین دلیل مهندسین معمار آزادی عمل گستردهای در جانمایی ستونها خواهند داشت.
۳. تأمین فضای بیشتر و افزایش تعداد پارکینگها
محدودیت دهانه و تعداد زیاد ستونهای مورد نیاز در سیستمهای سنتی، میتواند در طراحی پارکینگ و تأمین فضا مشکل ایجاد نماید. از دیگر مزیتهای سقف وافل این است که طراحان معمار میتوانند ستونهای مزاحم را حذف کنند و بدون محدودیت ستونگذاری انجام داده و در پی آن تعداد پارکینگها را افزایش دهند.
۴. امکان نظارت و تضمین کیفیت مصالح
در سیستمهای سنتی امکان نظارت بر فرایند ساخت و کنترل کیفیت مصالح مصرفی و مقدار آن در فرایند ساخت انواع بلوک و تیرچه وجود نخواهد داشت. همین موضوع میتواند کیفیت و عملکرد سقفهای سنتی را تحت تأثیر قرار دهد. آرماتوربندی و بتنریزی سقف وافل در محل به طور کامل و درجا صورت خواهد گرفت؛ به همین دلیل میتوان اقدام به نظارت و تضمین کیفیت کلیه اجزا و جزئیات سقف نمود.
۵. امکان حذف انواع تیرچههای پیشساخته و بلوک
قالبهای وافل در واقع جایگزین انواع بلوکهای سیمانی یا پلی استایرن محسوب میشوند. ناگفته نماند که امکان استفاده از قالب سقف وافل به دفعات وجود خواهد داشت. همین ویژگی سبب میشود تا سیستم وافل در مقایسه با سایر سیستمها مقرونبهصرفهتر باشد. علاوه بر این، تیرچههای متعامد برای اجرای سقفهای وافل به صورت درجا آرماتوربندی و بتنریزی خواهند شد؛ از این رو سیستم وافل از هر گونه تیرچه پیش ساخته یا تیرچه دوبل بینیاز میگردد.
۶. کاهش ضریب انتقال صوت
سقفهای وافل در مقایسه با سقفهای سنتی در مقابل انتقال صوت مقاومت بهتری دارند. در فرایند ساخت سقفهای وافل کلیه مقررات آییننامههای داخلی و بینالمللی نظیر ضوابط و مقررات ملی ساختمان در رابطه با انتقال صوت و حرارت به طور کامل رعایت خواهند شد. حفرههای بخش زیرین این سقف به صورت منظم طراحی میشوند و میتوانند صوت و پژواک را جذب نمایند. این سقف عایق صوتی است و تراز صدای کوابهای آن در محدوده مجاز قرار دارد؛ در صورتی که در سیستمهای سنتی عمدتاً شاهد چنین مزیتی نیستیم.
۷. امنیت بالا در مقابل حریق و آتشسوزی
از دیگر مزایا و معایب سقف وافل که باید پیش از ساخت مد نظر قرار گیرد، میزان امنیت این سقف در برابر آتشسوزی است. خوشبختانه، سقفهای وافل در برابر حریق مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهند. سقف وافل، نوعی سقف بتنی به شمار میرود که در آن هیچگونه بلوک پُرکنندهای استفاده نشده است؛ به معنای دیگر عاملی برای گسترش حریق و انتشار دود سمی ندارد و به همین دلیل از ایمنی بسیار بالایی در برابر آتشسوزی برخوردار است.
۸. کاهش هزینههای قالببندی و آرماتوربندی
قالبهای وافل در این سیستم با سرعت بسیار بالا به صورت مدولار در کنار یکدیگر روی زیرسازی سقف قرار خواهند گرفت و آرماتوربندی سقف درجا انجام میشود. حذف تیرهای میانی، تیرچههای پیشساخته و زیرساخت ساده و سریع سقفهای وافل منجر به کاهش زمان اجرای این سقف و هزینههای مرتبط با قالببندی و آرماتوربندی خواهد شد.
۹. عدم نیاز به نیروی متخصص و آسان بودن فرایند اجرا
از دیگر مزیتهای این نوع سقف، آسان بودن فرایند اجرای آن است و نیازی به استخدام نیروی متخصص نیست و میتوان به نیروی کار سنتی، اجرای اسکلت با سیستم وافل را آموزش داد. ناگفته نماند که ابزار مورد نیاز برای اجرای این سقف مثل سیستمهای سنتی، تیرچه یونولیت است.
۱۰. امکان اجرا در ساختمانهای بتنی و فلزی
این سقفها قابل اجرا در سازههایی با اسکلت بتنی و فلزی هستند. هزینه تمام شده بالا و مقاومت کم در برابر حریق از جمله نقاط ضعف سیستمهای فلزی به حساب میآید. با استفاده از سقف وافل میتوان تیر ورقهای اصلی و تیرهای فلزی فرعی را از اسکلت فلزی سازه حذف نمود. این کار علاوه بر کاهش هزینه تمام شده اسکلت، منجر به مقاومت سازه در برابر آتشسوزی نیز میشود.
۱۱. صرفهجویی در مصرف میلگرد و بتن
وزن مرده در سقفهای وافل در مقایسه با سایر سیستمها کمتر است و همین ویژگی باعث شده تا در مصرف بتن و میلگرد صرفهجویی شود. مطابق با بررسیهای انجام شده، هزینه نهایی اسکلت در سیستم وافل نسبت به سیستمهای دیگر حدوداً ۲۰ الی ۴۰ درصد کمتر خواهد بود. کم بودن وزن مرده منجر به کاهش ابعاد المانهای سازهای نظیر تیرها، ستونها و همچنین ضخامت فنداسیون و دیوارهای برشی خواهد شد.
معایب سقف وافل
در بخش قبلی با مزایای سقفهای وافل آشنا شدیم، اما هدف ما بررسی مزایا و معایب سقف وافل است؛ لذا در ادامه با معایب سیستم وافل آشنا خواهیم شد:
از آن جایی که تیرچههای متعامد دارای عرض کم پاشنه هستند، برای اجرا باید از بتن باکیفیت بالا استفاده کرد که همین موضوع میتواند سبب افزایش هزینه خرید بتن گردد. البته، استفاده از بتن باکیفیت یک ایراد نیست؛ چرا که سبب افزایش ایمنی و بهبود کیفیت نهایی سازه خواهد شد. علاوه بر این، عایق نامناسب حرارت و برودت در این سقفها باعث میشود تا انتخاب چندان مناسبی برای ساختمانهای مسکونی و چند طبقه نباشند. به همین علت، اکثراً از سقفهای وافل در پارکینگهای طبقاتی یا سازههای صنعتی بهره میبرند.
با توجه به مزایا و معایب سقف وافل، امکان اجرا در دهانههای بلند و کوتاه، افزایش ارتفاع مفید طبقات، امکان ستونگذاری نامنظم، تأمین پارکینگ بیشتر، کاهش تعداد ستونهای ساختمان، هزینه مقرونبهصرفه و… میتوان نتیجه گرفت که سقفهای وافل یکی از بهترین، کاربردیترین و اقتصادیترین گزینهها برای اجرا در پروژههای ساختوساز محسوب میشوند. فراموش نکنید که تجربه و مهارت تیم طراحی و اجرای سقف وافل نیز برای دستیابی به نتیجه مطلوب، حائز اهمیت خواهد بود.
واحد خبری مرکزکده
منبع خبر: ایلنا