به گزارش مرکزکده به نقل از خبرگزاری برنا: آیا با دیگ روغن داغ آشنایی دارید؟ از کاربردهای متنوع آن چیزی میدانید؟ در سراسر جهان، بسیاری از افراد از سیستمهای انتقال حرارت با نامهای مختلفی استفاده میکنند. این سیستمها که بهطور عام بهعنوان بویلرهای روغن داغ شناخته میشوند، در واقع یک نوع سیستم انتقال حرارت فاز مایع حلقه بسته هستند.
سازنده دیگ روغن داغ
عناصر مختلفی نظیر هیتر، سیستم و بویلر از بویلرهای روغن داغ استفاده میکنند. اصطلاح دیگ روغن حرارتی یا داغ نیز برای اشاره به این سیستمها استفاده میشود، حتی اگر تبخیری در آنها رخ ندهد.
باتوجه به اهمیت ویژهای که این دیگ در سیستم انتقال حرارت دارد، طراحی و ساخت آن از اهمیت بسیاری برخوردار است. در ادامه این مطلب همه چیز را درباره این تجهیز بیان میکنیم.
دیگ روغن داغ چیست
دیگ روغن داغ نوعی دستگاه است که برای انتقال حرارت بین سیال گرما گیرنده و سیال گرمادهنده استفاده میشود. این دیگها با استفاده از سطح انتقال حرارت لازم، گرمای گازهای حاصل از احتراق مشعل را به روغن حرارتی منتقل میکنند و دمای آن را افزایش میدهند.
بهدلیل قابلیت دستیابی به دمای بالا در فشار کار پایین، دیگ روغن داغ برای مجموعههای صنعتی مفید است. درجه حرارت کار این دیگها معمولاً بین ۱۵۰ تا ۳۰۰درجه سانتیگراد است.
بهدلیل خطرات و استهلاک بیشتر، استفاده از دماهای بالاتر توصیه نمیشود و نیاز به متریال، تجهیزات و روغن حرارتی مخصوص دارد. انواع هیتر روغن داغ شامل موارد زیر است:
بویلر روغن داغ افقی
بویلر روغن داغ عمودی
بویلر روغن داغ گازسوز
بویلر روغن داغ گازوئیلسوز
بویلر روغن داغ گاز دوگانهسوز و سهگانه سوز
در صنایع مختلف، استفاده از دیگ روغن داغ بهدلایلی همچون دمای بالا و ایمنی بیشتر نسبت به دیگ بخار بهعنوان گزینهای مناسب برای سیستمهای گرمایشی افزایشیافته است. بویلر روغن داغ، بهدلیل صرفهجویی و راندمان حرارتی بالا، مجهز به سیستم کنترل ایمنی اتوماتیک است.
این دستگاه میتواند برای برخی صنایع که به دمای بیشتری از دمای بخار نیاز دارند، گزینهای مناسب باشد. صنایعی که از این دیگ استفاده میکنند عبارتاند از:
صنعت پتروشیمی و نفت
صنعت الیاف مصنوعی، چاپ و رنگرزی نساجی، پلاستیک و لاستیک، کاغذ و الوار
صنعت مصالح ساختمانی، تهویهمطبوع و مواد شوینده
صنعت خودرو و تجهیزات الکتریکی
نحوه عملکرد دیگ روغن داغ
دیگ و هیتر روغن داغ یکی از اصلیترین مبدلهای حرارتی در صنایع مختلف است. این دستگاهها با استفاده از گرمای تولیدشده توسط احتراق سوخت، روغن را به دمای بالا میرسانند. روغن داغ سپس در یک مدار بسته در حال گردش است و تبادل حرارت بین روغن و گازهای بسیار داغ داخل کوره صورت میگیرد.
این فرایند بهصورت پیوسته ادامه دارد تا دمای مطلوب برای استفاده در صنعت برقرار شود. با استفاده از دیگ روغن داغ، میتوان دماهای بسیار بالا تا ۳۰۰درجه و حتی بیشتر را تولید کرد. این ویژگی باعث میشود که این دستگاه در صنایع مختلفی مانند صنعت نفت، پتروشیمی، کاغذ، پارچه و غذا مورد استفاده قرار گیرد.
بویلر روغن داغ با استفاده از مارپیچ (کوئل) داخلی و حرارت حاصل از احتراق، روغن را گرم میکند. این حرارت بهوسیله تابش یا همرفتی به کوئل منتقل میشود. سپس روغن حرارتی که از طریق کوئل جاری شده، در زمینههای کاربردی مختلف گرم میشود.
مزایای دیگ روغن داغ
در حوزه صنعت و تولید انرژی، دیگها نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. دیگ روغن داغ بهعنوان تجهیزاتی استفاده میشوند که انرژی حاصل از سوخت را به انرژی حرارتی تبدیل میکنند. در این راستا، دیگ بخار و روغن داغ ۲ نوع متداول دیگها هستند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه، به بررسی مزایای بویلر روغن داغ میپردازیم:
ایمنی بیشتر: تجهیزات دیگ روغن داغ نسبت به دیگ بخار و دیگ آب داغ ایمنتر هستند و برای استفاده از آنها کمترین خطرات ایجاد میشود. این مزیت بسیار مهم است زیرا در صنایعی که از دیگها استفاده میکنند، ایمنی کارکنان و تجهیزات اولویت بالایی دارد.
عدم وجود رسوبگرفتگی: بهدلیل ساختاری که در بویلر روغن داغ وجود دارد، احتمال خوردگی کمتر است. این امر بهخاطر استفاده از روغن در دیگها بوده که پدیده خوردگی را حذف کرده و دیگ را از آسیبهای ناشی از رسوب گرفتگی محافظت میکند.
راندمان بالا و بهتر: خلاف دیگ بخار که در دماهای پایینتر بهتر عمل میکند، دیگ روغن داغ در دماهای بالا قابلیت خوبی دارد.
عمر طولانیتر: بهدلیل ساختار و مواد استفادهشده در این دیگ، عمر طولانیتری نسبت به دیگ بخار دارد. این مزیت میتواند هزینههای نگهداری و تعمیر دیگ را کاهش دهد و از تعویض مکرر آنها جلوگیری کند.
هزینه کمتر برای ساخت: برای ساخت دیگ بخار نیاز به تجهیزات پیچیدهتری است و هزینههای بیشتری نیاز دارد. از طرفی، ساخت دیگ روغن داغ سادهتر بوده و به همین دلیل هزینه کمتری برای ساخت آن صرف میشود.
عدم احتمال یخزدگی: وقتی که سیستم دیگ خاموش میشود، احتمال یخزدگی در بویلر روغن داغ وجود ندارد. این مزیت میتواند از خطرات ناشی از یخزدگی و آسیب به دیگ جلوگیری کند.
کارکردی آسان و راحت: تنظیم دما و کنترل عملکرد بویلر روغن داغ بهراحتی امکانپذیر است و نیاز به تنظیمات پیچیدهتری نسبت به دیگ بخار ندارد. این مزیت میتواند زمان و هزینه بیشتری را در اجرا و نگهداری دیگ صرفهجویی کند.
کارکردن در فشار پایین: این بدان معنا است که در صنایعی که فشار کاری پایینتری دارند، دیگ روغن داغ میتواند بهترین گزینه باشد و نیاز به دیگ بخار را از بین میبرد.
ایمنی و اطمینان بالاتر: این امر بهخاطر ساختار و تجهیزاتی است که در دیگ روغن داغ استفاده میشود. این مزیت میتواند خطرات کار با دیگ را بهطور قابلتوجهی کاهش دهد و اطمینان بیشتری به کاربران میدهد.
صرفهجویی در مصرف سوخت: استفاده از روغن بهجای آب به مصرف کمتری از سوخت نیاز دارد و این امر میتواند هزینههای سوخت را بهطور قابلتوجهی کاهش دهد.
جمعبندی
دیگ روغن داغ نوعی تجهیز است که برای انتقال حرارت بین سیال گرما گیرنده و دهنده استفاده میشود. این دیگها با استفاده از سطح انتقال حرارت لازم، گرمای گازهای حاصل از احتراق مشعل را به روغن حرارتی منتقل میکنند و دمای آن را افزایش میدهند.
بویلر روغن داغ بهدلیل قابلیت دستیابی به دمای بالا در فشار کار پایین، برای مجموعههای صنعتی مفید است. دیگ و هیتر روغن داغ با استفاده از گرمای تولیدشده توسط احتراق سوخت، روغن را به دمای بالا میرساند و در صنایع مختلف مانند صنعت نفت، پتروشیمی، کاغذ، پارچه و غذا استفاده میشود.
دیگ یا بویلر روغن داغ بهدلیل مزایای فراوان، مورد توجه صنایع است. درصورتیکه بهدنبال تهیه این دیگ هستید، میتوانید از طریق فروشگاه دیگهای روغن داغ اقدام کنید.
این محتوا حاوی تبلبیغات میباشد
منبع خبر: خبرگزاری برنا