شنبه, ۱ دی ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-12-21
تبلیغات
تبلیغات
کد خبر: 5801 |
تاریخ انتشار : ۰۹ تیر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۷ | ارسال توسط :
54 بازدید
۰
6

به گزارش مرکزکده به نقل از خبرگزاری برنا: وظایف مهندس ناظر ساختمان چیست؟ وظایف مهندس مجری ساختمان چیست؟ در این مقاله سعی داریم به صورت فشرده به وظایف مهندس ناظر و مجری ذی صلاح پرداخته و تفاوت آن‌ها را بیان کنیم.

تفاوت وظایف مهندس ناظر ساختمان و مجری ذی صلاح چیست؟

 مهندس ناظر و مهندس مجری ذی صلاح در ساختمان هر دو وظایف بسیار مهمی را برعهده دارند. مهندسانی که در رشته‌های مرتبط تحصیل کرده‌اند، میتوانند با در نظر داشتن وظایف مهندس ناظر ساختمان و مهندس مجری، برای دریافت پروانه اشتغال به کار اقدام کنند و در پروژه‌های مختلف ساختمانی مشغول به کار شوند. با توجه به تفاوت وظایف مهندس مجری ساختمان و مهندس ناظر، لازم است که تمامی افراد با این وظایف آشنا شوند و مطابق با آن وظایف محوله خود را انجام دهند.
مهندس ناظر ساختمان کیست؟
مهندس ناظر ساختمان شخصی حقیقی یا حقوقی است که دارای پروانه اشتغال به کار در یکی از رشته‌های مرتبط با قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است. مهندس ناظر وظیفه اجرای صحیح عملیات ساختمانی و نظارت بر آن را برعهده دارد. مطابق با قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، ساختمان سازی باید حتما تحت نظارت مهندس ناظر در ساختمان انجام شود.
ناظران ساختمان موظف‌اند که روی عملیات اجرایی ساختمان که تحت نظارت آن‌ها احداث میشوند، نظارت کنند. این نظارت باید با مطابقت دادن مشخصات مندرج در پروانه، نقشه‌ها و محاسبات فنی انجام شود و در پایان کار این مطابقت عملیات اجرایی ساختمان گواهی گردد.
مهندس مجری ساختمان کیست؟
مطابق فصل چهارم آیین‌نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، کلیه عملیات اجرایی ساختمان می‌بایست توسط مجری صاحب صلاحیت یا همان مجری ذیصلاح انجام شود. مهندس مجری ساختمان فردی حقیقی و حقوقی با پروانه اشتغال به کار از وزارت مسکن و شهرسازی است. این فرد باید مطابق با قراردادهای همسان که با مالکان عقد میشوند، مراحل اجرای عملیات ساختمان را مطابق با نقشه‌های مصوب انجام و کلیه مدارک را ارائه کند. مجری ساختمان نماینده فنی مالک برای اجرای ساختمان بوده و باید تمامی مراحل اجرای کار را به ناظر و دیگر مراجع کنترل کننده ساختمان پاسخ دهد.
 
پروانه اشتغال به کار مهندس ناظر ساختمان چیست؟
مهندس ناظر ساختمان برای اینکه بتواند با این سمت در ساختمان فعالیت کند، نیاز به داشتن حداقل مدرک کارشناسی مهندسی عمران، برق و معماری و یا مکانیک دارد. این دسته از افراد باید حتما برای دریافت پروانه اشتغال به کار اقدام کنند تا بتوانند به عنوان مهندس ناظر فعالیت داشته باشند. مهندس ناظر باید با مدرک کارشناسی بعد از گذشت ۳ سال و با مدرک کارشناسی ارشد بعد از گذشت ۲ سال و با مدرک دکتری بعد از گذشت ۱ سال به عنوان ناظر ساختمان حضور داشته باشند و پروانه اشتغال به کار را در پایه ۳ نظام مهندسی دریافت کنند.

پروانه اشتغال به کار مجری ذی صلاح ساختمان چیست؟
پروانه اشتغال به کار مجری ذی صلاح ساختمان برای هر فرد حقیقی و حقوقی که دارای شرایط مناسب باشد، صادر میشود. این پروانه پس از شرکت در آزمون نظام مهندسی به صورت پروانه پایه ۳ ارائه می شود. ارتقای پروانه مجری ساختمان بدین گونه است که پس از گذشت ۴ سال از داشتن مدرک پایه ۳، میتواند آن را به پایه ۲ ارتقا دهد. بعد از گذشت ۵ سال امکان ارتقا پروانه پایه ۲ به پروانه پایه ۱ نظام مهندسی وجود دارد.
مهمترین وظایف مهندس ناظر چیست؟
وظایف مهندس ناظر ساختمان همانطور که از نام آن مشخص است، شامل نظارت بر روی فرآیندهای مختلف در ساختمان است. در واقع هر فعالیتی که در ساختمان انجام میشود، باید تحت نظارت مهندس ناظر باشد. مهندس ناظر برای اینکه بتواند وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهد، باید حتما به وظایف سایر افراد حاضر در پروژه مانند کارفرما، مهندس طراح و پیمانکار مسلط باشد. همچنین آشنا بودن مهندس ناظر با نهادها و مراجعی که در صنعت ساختمان فعالیت دارند، بسیار مهم است.
نظارت مهندس ناظر از زمان صدور پروانه ساختمان آغاز میشود و باید به صورت روزانه و مرتب انجام شود. برای تهیه مصالح مورد نیاز، اجرای آن‌ها و همچنین رسیدن به نتیجه نهایی عالی، مهندس ناظر ساختمان وظایف مهمی را ایفا میکند. در صورت مشاهده کاستی‌ها و مشکلات مختلف در ساختمان، این مهندس ناظر است که باید مشکلات را به سازنده ساختمان اعلام کند.
مهمترین وظایف مهندس مجری چیست؟
وظایف مهندس مجری ساختمان کاملا متفاوت از وظایف مهندس ناظر ساختمان است. به طور کلی، مهندس مجری باید مطابق با نقشه‌های اجرایی و همچنین در نظر گرفتن وظایف قانونی و عمومی، مراحل اجرای پروژه را انجام دهد. بررسی نقشه‌های مختلف ساختمان مطابق با ضوابط شهرسازی و مقررات ملی، برنامه ریزی اجرایی، رعایت اصول ایمنی در کارگاه در حین کار و هماهنگی با ناظران و صاحب کار برای انجام بررسی های لازم، از جمله وظایف مهندس مجری در ساختمان محسوب می شوند.
مهندس مجری ساختمان باید بتواند مراحل اجرایی ساختمان را مطابق با نقشه‌های مصوب و پروانه انجام دهد. رعایت شرایط خصوصی قرارداد و در نظر گرفتن مشخصات مندرج در پروانه و نقشه‌های مصوب نیز برای اجرای پروژه‌های مختلف مهم است که همگی باید مد نظر مهندس قرار بگیرند.
تفاوت وظایف مهندس ناظر و مجری ساختمان
مجری ذی صلاح و مهندس ناظر ساختمان دو فرد حقیقی یا حقوقی با مسئولیت‌ها و وظایف جداگانه هستند و وجود هر دو نفر در اجرای ساختمان مطابق ضوابط مقررات ملی ساختمان الزامی است. وظایف مهندس ناظر ساختمان با وظایف مهندس مجری ساختمان متفاوت است. مجری ساختمان باید مراحل اجرای عملیات ساختمانی را مطابق با نقشه‌های مصوب انجام داده و پاسخگوی تمامی مراحل اجرای کار به ناظر ساختمان خواهد بود. همچنین مجری ساختمان موظف است پس از پایان کار نسبت به تهیه نقشه چون ساخت معماری، سازه‌ای و تاسیساتی اقدام نماید. اما مهندس ناظر وظیفه دارد گزارش پایان هریک از مراحل اصلی کار خود را به مرجع صدور پروانه و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان ارائه نماید. حداقل گزارش‌های ناظر از مراحل مختلف ساختمان به شرح زیر است:
1.      پی سازی
2.      اجرای اسکلت
3.      سفت کاری
4.      نازک کاری
5.      پاین کار
همچنین هرگاه ناظران در حین اجرا با تخلفی برخورد نمایند باید مورد را به مرجع صدور پروانه ساختمان و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اعلام نمایند.
مهندس ناظر در اجرای وال پست چه وظایفی دارد؟
اجرای وال پست نقش اصلی را در مهار ساختمان هنگام زلزله ایفا می کند.  مهندس ناظر برای اجرای وال پست وظایف بسیار مهمی را برعهده دارد و همین موضوع ایجاب میکند که برای جلوگیری از صدمات جدی به ساختمان، مهندسین ناظر به وظایف خود توجه زیادی داشته باشند. طبق ابلاغیه دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان، تمامی موارد زیر برعهده مهندس ناظر در اجرای وال پست می باشند.

 
·        نظارت بر اجرای وادار عمودی و افقی در محل های تعیین شده در انطباق با نقشه‌های جانمایی ارائه شده
·        کنترل صحت اجرای میلگرد بستر در فواصل الزامی استاندارد و در بین ردیف بلوک‌های دیوار منطبق بر جزییات اجرایی مربوط به هر یک از انواع بلوک‌های مورد استفاده در دیوارهای ساختمان
·        کنترل صحت اجرای اتصالات وال پست مطابق نقشه جزییات اجرایی ارائه شده توسط مهندس محاسب سازه
کلام پایانی
تفاوت مهندس ناظر ساختمان و مهندس مجری در این مقاله مورد بحث قرار گرفت. هر دوی این مهندسین نقش مهمی را در بهبود فرآیندهای ساختمان سازی و انجام این اقدامات به صورت تخصصی دارند. از این رو حضور آنها در پروژه و عمل کردن به وظایف خود در طول پروژه اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت.
 
 این محتوا حاوی تبلیغات میباشد

منبع خبر: خبرگزاری برنا

    برچسب ها:
تبلیغات
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مرکزکده در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید